Новини

Судномеханічне відділення

Історія судномеханічного відділення починається з 1924 році як структурного підрозділу Херсонського морехідного училища. Перший випуск судномеханіків відбувся у 1929 році.

За 90 років свого існування на судномеханічному відділенні підготовлено понад 10 тисяч судномеханіків-універсалів, паровиків, дизелістів, автоматників, вахтових механіків. Курсанти і випускники судномеханічного відділення завжди відзначалися високим рівнем підготовки, різнобічністю знань, високою технічною культурою. Більшість із них стали висококваліфікованими судновими фахівцями та обіймають відповідальні посади в різноманітних судноплавних компаніях і підприємствах галузі. Сучасні концепції підготовки спеціалістів, упроваджені на судномеханічному відділенні, ураховують усі нові тенденції в розвитку морської техніки й технологій та передбачають підготовку, свого роду, універсала – суднового механіка нового рівня. Серед видатних випускників відділення два Герої Соціалістичної праці – Ткачук В.І., Пеячинський К.М., доктор технічних наук Лазарев А.М., доктор філософських наук Фролов Ю.І., кандидат технічних наук Плявін А.Ф., керівники різних рангів флоту Зубков В.О., Кобецький В.Ф., Лазарев В.Н., Агеєнко В.О. та багато інших.

З 1998 року судномеханічне відділення веде підготовку вахтових механіків за кваліфікаційним рівнем молодший спеціаліст.

Перлиною відділення є навчальна дизельна лабораторія, яка імітує у зменшеному вигляді машинне відділення судна.

Також на відділенні обладнані за сучасними стандартами:

-     комплексна лабораторія суднових енергетичних установок, лабораторія допоміжних механізмів, лабораторія холодильних установок та лабораторія електрообладнання, які дають можливість не тільки ознайомити курсантів із розміщенням, принципом дії та конструкцією енергетичного обладнання, а й розвити навички роботи з цим обладнанням, включаючи його частковий ремонт;

-     мультимедійний кабінет та кабінет інформаційних технологій у судновій механіці, які обладнані сучасними комп’ютерами;

-     майстерні (слюсарна, верстатна та електромонтажна  ділянки), в яких курсанти відділення мають змогу отримати початкові навички роботи із слюсарним, верстатним та електрообладнанням;

-     спеціалізовані та предметні кабінети.

Вся навчальна лабораторно-технічна база відділення дає можливість охопити всі дисципліни навчального плану спеціальностей відділення.

На відділенні проводиться підготовка за двома спеціальностями: «Експлуатація суднових енергетичних установок» (підготовка механіків для морського флоту) та «Монтаж і проектування суднових машин і механізмів» (підготовка механіків для суднобудівної галузі). Підготовка проводиться у відповідності до навчальних планів, які відповідають вимогам галузевих стандартів освіти України.

Для навчання курсантів залучаються спеціалісти морської галузі, які мають великий досвід роботи на флоті та підприємствах.

За термін навчання курсанти відділення поряд з теоретичною підготовкою проходять практичну підготовку на суднах різноманітних судноплавних компаній. Завдяки тісній співпраці ХДМА з такими компаніями як МА «Марлоу Навігейшн», АСК «Укррічфлот», МА «V.Ships», МА «L-Stream», МА «Пелоріс», Українське Дунайське пароплавство, Херсонський морський торгівельний порт, Морвест, МА «ВІК» тощо, всі курсанти мають можливість проходити плавальну практику у встановлені строки.

Така система підготовки дає можливість поряд з отриманням навчального диплому молодшого спеціаліста отримати кваліфікаційний диплом «вахтового механіка» відповідно до вимог міжнародної Конвенції ПДМНВ 78/95. Це дає можливість займати на судні посаду механіка 3-го та 4-го розряду (на суднах з енергетичною установкою більше 3000кВт) або механіка 2-го розряду (на суднах з енергетичною установкою від 750кВт до 3000кВт).

Одночасно з цим студенти суднобудівної спеціальності мають можливість проходити виробничу практику під керівництвом високо кваліфікованих спеціалістів таких організацій як ПрАТ «Херсонський суднобудівний завод», Херсонський державний завод «Палада», ПрАТ «Херсонський завод карданних валів». За результатами практики студенти отримують робочі розряди що дає змогу вдало працевлаштуватися на підприємствах як м.Херсона, так і інших міст України.

Втілюючи в життя завдання Міністерства освіти і науки України по забезпеченню безперервності та ступінчастості освіти з 1998 року здійснюється безперервна підготовка спеціалістів в межах єдиного комплексу:

-            здобуття диплома молодшого спеціаліста у Морському коледжі;

-            здобуття диплома бакалавра, спеціаліста та магістра у Херсонській державній морській академії за скороченою програмою;

До послуг курсантів/студентів надаються навчально-лабораторні корпуси, навчально-виробничі майстерні, спортивні та актові зали , спортивні майданчики та база спортивної та веслувальної підготовки, бібліотеки та читальні зали, гуртожитки, їдальня, спортивно-оздоровчий табір на березі моря.

Запрошуємо всіх бажаючих!

Контактні дані:

Адреса: м. Херсон, пр.. Ушакова 14/1 (навчальний корпус №2), І поверх (каб. №108, №110)

Тел. (0552) 49-21-08,                      телефон-факс (0552) 22-32-82